Woning verduurzamen is een veelbesproken onderwerp bij vastgoedbezitters, VVE’s en woningeigenaren. De druk vanuit de overheid om woningen en panden zo duurzaam mogelijk te maken neemt alsmaar toe. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor de gebruikers van de woning heeft het veel voordelen. De energierekening van een duurzaam huis is erg laag, terwijl het wooncomfort juist toeneemt. Maar de kosten voor het verduurzamen van een woning is voor veel mensen nog een obstakel. En daarnaast zijn er zoveel mogelijkheden om een huis dichter bij energieneutraal te brengen, dat men vaak door de bomen het bos niet meer ziet. PCS Totaal Service, de aannemer uit Amsterdam kan u hierbij van dienst zijn. Onze aannemers hebben ruime ervaring met het verduurzamen van een woning en kunnen u hier alles over vertellen. Vul het contactformulier voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Offerte aanvragen
Vraag vrijblijvend een offerte aan voor badkamer verbouwen of renoveren
WIJ staan voor u klaar
24/7 BEREIKBAAR
Spoedsituatie? Maak gebruik van onze spoedservice
EXPERTS
Voor elke klus hebben we de juiste experts in huis
ADVIES OP MAAT
Betrouwbaar advies van onze ervaren vakmensen
HOGE KWALITEIT
Hoge kwaliteit, hoge service en altijd 1 vast contactpersoon
Uw huis verduurzamen, waar te beginnen?
Een reden om uw huis te verduurzamen is om de energiekosten te verlagen. Dit kan grofweg op twee manieren: het beter vasthouden van energie en warmte, en het gebruik maken van natuurlijke energiebronnen. Het is niet nodig om een complete verbouwing uit te voeren, u kunt ook kiezen voor één of twee duurzame toevoegingen. Bij vooral oudere woningen is er veel winst te behalen aan de isolatiewaarde. Ze bestaan uit enkelsteens muren, waar na verloop van tijd ook nog eens scheuren en kieren in zijn ontstaan. Zo kan de gestookte warmte naar buiten ontsnappen, waardoor er meer warmte nodig is om de temperatuur in huis op peil te houden. Gelukkig is het goed mogelijk om bijvoorbeeld een jaren ‘30 huis te verduurzamen. Door de kozijnen en ramen te vervangen voor een beter isolerend type, kan de hoeveelheid warmte die via de ramen ontsnapt teruggedrongen worden. Verder worden er vaak ook isolatiemaatregelen getroffen bij de muren, vloeren en het dak.
Een andere manier om de woning te verduurzamen en de energierekening te remmen, is door over te gaan op herbruikbare energiebronnen. In plaats van het gebruik van gas om de woning te verwarmen, zijn er in de afgelopen tientallen jaren veel alternatieven ontdekt. Een warmtepomp bijvoorbeeld, maakt gebruik van elektriciteit om water en lucht uit de bodem te verwarmen en door het huis te verspreiden. Zonnepanelen zijn een ander populair alternatief, waarbij zonlicht wordt omgezet in energie voor in huis. En ook koken kan men elektrisch doen, met een inductiekookplaat. Behalve dat dit milieuvriendelijker is, is het ook gezonder: er komen geen schadelijke gassen meer vrij tijdens het koken.
Vaak kiest men voor een van bovenstaande manieren om een woning te verduurzamen. Beide methodes hebben zo hun eigen kostenraming, maar ook voor- en nadelen. En dan is er ook nog de mogelijkheid om meerdere isolatiemaatregelen met elkaar te combineren, maar heeft niet alles een versterkende werking op elkaar. Het is dus raadzaam om u van tevoren goed te laten informeren over uw huis verduurzamen, en hoe u dit het best kunt aanpakken.
Een oud huis verduurzamen

Een fraaie jaren ‘30 woning is vaak stijlvol en toont karakter, maar de isolatie laat te wensen over. Vroeger prefereerde men een natuurlijke ventilatie in huis, waardoor ze juist naden en kieren open lieten om de lucht goed te kunnen laten circuleren. Tegenwoordig willen we het tegenovergestelde, want dit is ook de manier waarop gestookte warmte ontsnapt, en kou en vocht van buiten naar binnen trekken.
Als PCS Totaal Services een oude woning gaat verduurzamen, kijken onze experts eerst naar de huidige staat van de isolatie. Zo ontdekken we of de huidige muurisolatie verbeterd kan worden. Woningen gebouwd vanaf 1960 hebben altijd een spouwmuur, maar bij oudere huizen is dit altijd zo. Zonder spouwmuur is het verbeteren van de muurisolatie ingewikkelder, maar niet onmogelijk. In plaats van het opspuiten van de spouwmuren met isolerend materiaal, kiezen we voor voorzetwanden binnen of buiten voor isolatie. Let wel: bij buitengevelisolatie zal de aanblik van de woning veranderen. Dit is niet altijd gewenst, maar ook niet altijd toegestaan zonder vergunning. Voorzetwanden isoleren echter wel effectief, en kunnen zo een oude woning toch voorzien van een beter energielabel.
Er valt ook veel winst te behalen met glasisolatie. Door enkel glas of verouderd dubbel glas te vervangen voor HR-glas, dalen de stookkosten aanzienlijk. Ook zorgt dit voor een fijner binnenklimaat en heeft u geen last meer van beslagen of bevroren ramen en de bijbehorende vochtproblemen. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas, en daarmee ook variatie in isolatiewaarde. Laat u daarom goed adviseren over glasisolatie passend bij uw wensen.
Kozijnen en ramen tegelijkertijd vervangen
Wie kijkt naar glasisolatie, gaat automatisch ook nadenken over het vervangen van de kozijnen. Oude huizen hebben vaak nog houten kozijnen, die per definitie minder sterk isoleren dan kunststof of aluminium kozijnen. Ook is de levensduur van houten kozijnen relatief kort. Na ongeveer 20 jaar moeten ze vervangen worden. Een kozijnrenovatie behoort tot het dienstenaanbod van PCS Totaal Services. Hierbij informeren we u vooraf uitgebreid over de voor- en nadelen van elk type kozijn. Zo moet u onder andere denken aan brandveiligheid, inbraakpreventie, duurzaamheid, onderhoudsgemak, en natuurlijk het uiterlijk. U ontkomt er niet aan dat nieuwe kozijnen de aanblik van uw woning zullen veranderen, maar met kunststof kozijnen kan de stijl van een oude woning wel nagebootst worden. Deze zijn namelijk onder andere in houtlook verkrijgbaar. De kosten voor aanschaf van kunststof kozijnen inclusief montage zijn afhankelijk van het aantal kozijnen, de afmetingen en het type kozijn. Wel profiteert u van de hoge mate van duurzaamheid. Kunststof kozijnen gaan gemiddeld 50 tot wel 75 jaar mee!
Bij nieuwe woningen is tijdens de bouw vaak al rekening gehouden met allerlei duurzaamheidsmaatregelen. Zo worden ze vaak gasloos opgeleverd, en gebruikt u een warmtepomp en zonnepanelen voor warmte en energie. Maar ook als u niet in een oud huis woont, zijn er vaak nog vele mogelijkheden om verder te verduurzamen. Denk hierbij aan het dak isoleren, de zolder laten isoleren, vloerisolatie aanleggen of radiatoren vervangen voor lage temperatuur radiatoren. Een ltv radiator kan, mits de woning voldoende geïsoleerd is, de ruimte moeiteloos verwarmen op een temperatuur tussen de 35 en 55 graden Celsius. Dit tegenover de 80 graden Celsius die een standaard radiator hanteert.

Wat zijn de kosten voor een huis verduurzamen?
De meest gehoorde reden om het huis duurzaam maken voorlopig uit te stellen, is vanwege de kosten. De exacte kosten voor het verduurzamen zijn dan wel geheel afhankelijk van de hoeveelheid en ook het soort milieumaatregelen. Toch moet men een financiële investering doen om de woning of vastgoed te verduurzamen. Het goede nieuws is dat u soms aanspraak kunt maken op overheidssubsidies. De regering wil huiseigenaren en vastgoedbeheerders stimuleren om objecten duurzaam te maken voor de toekomst. Daarom stellen ze geld beschikbaar voor wie deze duurzaamheidsmaatregelen laat uitvoeren door een specialist. Let wel: als u aan het doe-het-zelven slaat, kunt u geen aanspraak doen op deze subsidies. Deze beperken zich tot vakwerk, geleverd door erkende aannemers en specialisten in hun vak. Na het uitvoeren van de werkzaamheden kan men, na het tonen van de reeds betaalde factuur, een deel van het geïnvesteerde bedrag terugkrijgen vanuit de Rijksoverheid.
PCS TOTAAL SERVICES BV
RENOVATIES, VERBOUWINGEN & VASTGOEDONDERHOUD AMSTERDAM / AMSTELVEEN REGIO
DIRECT CONTACT OPNEMEN

Subsidies voor woningverduurzaming
De overheid koos voor deze subsidies om het voor meer mensen toegankelijk te maken om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, de kruipruimte te isoleren of andere duurzaamheidsmaatregelen door te voeren. Wel variëren de hoogtes en voorwaarden van de subsidies per verduurzaming. Deze regelingen kunnen jaarlijks worden aangepast. Kijk daarom altijd op de website van de Rijksoverheid voor de meest actuele voorwaarden voor de ISDE-subsidies. Deze subsidie is er voor zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers, gemeenten en monumenteigenaren. Uw aannemer van PCS Totaal Services kan u meer vertellen over de subsidiemogelijkheden bij het soort verduurzaming dat u in gedachten heeft.
Wat is de beste verduurzaming?
Vaak wordt de vraag gesteld, hoe kan je het beste je huis verduurzamen? Hier is geen eenduidig antwoord op, maar we kunnen wel een aantal tips geven. Wat de perfecte manier van verduurzamen is, is afhankelijk van uw wensen, budget, type woning en staat van het huis. En het beste effect wordt bereikt door meerdere duurzaamheidsmaatregelen te combineren. Er zijn inmiddels veel mogelijkheden om energie te besparen of duurzaam op te wekken. In grote lijnen kunnen we dit opdelen in een aantal categoriën:
- Muurisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Raam/kozijn isolatie
- Duurzame energie
Muurisolatie
Muurisolatie is een effectieve manier om energie te besparen. Vooral bij halfvrijstaande of vrijstaande huizen en panden zal dit blijken, simpelweg omdat meer buitenmuren betekent dat er ook meer warmte naar buiten kan ontsnappen. Voor deze objecten is muurisolatie dus nog belangrijker. Het isoleren van een muur kan op verschillende manieren. Spouwmuurisolatie is een vaak gekozen optie, maar isolatie met voorzetwanden is ook een effectieve manier om een enkelsteensmuur te isoleren.


Dakisolatie
Ook dakisolatie is een cruciaal onderdeel van een woning verduurzamen. Warme lucht stijgt op, dus de gestookte warmte gaat veelal via het dak verloren. Door dit goed te isoleren, kunnen we de woning efficiënter verwarmen en kan de verwarming een tandje minder hard werken. Dit zit u uiteraard terug op de jaarlijkse energienota! Een dak kan op twee verschillende manieren geïsoleerd worden: van binnen, of van buiten. Dakisolatie aan de binnenzijde wordt gekozen als het dak zelf nog in goede staat is. De dakpannen of het dakleer hoeven niet verwijderd te worden, maar we brengen isolatiemateriaal aan tussen de dakconstructie.
Als ook de dakpannen aan vervanging toe zijn, is een dakrenovatie goed te combineren met het aanbrengen van dakisolatie. De oude dakpannen worden verwijderd en er worden isolatieplaten op de dakconstructie gelegd. Daarbovenop komen vervolgens de nieuwe dakpannen.
Isoleren van een plat dak
Een plat dak isoleren gaat iets anders in zijn werk. Omdat het dakleer te maken krijgt met flinke temperatuurverschillen, is het raadzaam om deze altijd vanaf de buitenzijde te isoleren. Dit betekent dat het dakleer moet worden vervangen, waarbij we isolatiemateriaal tussen het dakbeschot en het nieuwe dakleer aanbrengen. Behalve het gebruik van PIR-platen ter isolatie, plaatsen we ook een dampremmend folie onder het nieuwe dakleer ter bevordering van de temperatuur- en vochtregulatie.
De kosten om een dak te laten isoleren lopen erg uiteen. Het is daarom aan te raden om eerst een offerte op te vragen voordat u definitief in zee gaat met een aannemer. Bedenk wel dat degene met de laagste prijs per vierkante meter wellicht materiaal van lagere kwaliteit gebruikt. Op deze manier blijkt goedkoop uiteindelijk duurkoop, want een slechte dakisolatie zal maar weinig energiebesparing opleveren.


Vloer isoleren
Ook vloerisolatie is een belangrijk onderdeel bij het verduurzamen van een woning. Niet alleen voorkomt een goed geïsoleerde vloer dat warmte via deze weg ontsnapt, maar het zorgt ook voor warme voeten en een aangenaam binnenklimaat! Afhankelijk van het type vloer en indeling van de woning, zijn er verschillende opties voor vloerisolatie. Het meest efficiënt is vloerisolatie via de kruipruimte. Bij woningen waar een kruipruimte aanwezig en toegankelijk is, kunnen we isolatiemateriaal aanbrengen tegen het plafond van de kruipruimte. Zo hoeft de vloer niet opengebroken te worden en geniet u toch van de verbeterde isolatie. Bij een oud huis verduurzamen stuiten we echter soms op het nadeel dat de kruipruimte te laag is, of helemaal ontbreekt. Dit betekent dat we op een andere manier de vloerisolatie zullen moeten benaderen. Zo kan er isolatiemateriaal worden aangebracht onder de dekvloer. De vloer moet hiervoor wel verwijderd worden, wat het een arbeidsintensief project maakt. Als er een kruipruimte aanwezig is, maar deze te laag is om te betreden, kunnen we deze vanaf de onderkant isoleren.
Vloerverwarming laten aanleggen
Wat nu als u de vloer kunt gebruiken om duurzaam de woning te verwarmen? Wist u dat vloerverwarming minder energie verbruikt dan verwarmingsradiatoren? Na de installatie van vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig over het hele oppervlak verdeeld. Het water in de vloerverwarming hoeft maar tot ongeveer 30 graden Celsius opgewarmd te worden om de kamer op temperatuur te houden, tegenover de soms wel 80 graden die een radiator nodig heeft. Duurzame woningen hebben daarom soms vloerverwarming als hoofdverwarming op de begane grond, daarmee wordt aanzienlijk bespaard op de energierekening. Bij veel nieuwbouwhuizen is vloerverwarming installatie al standaard. Een vloerverwarming plaatsen in een bestaande woning is tamelijk arbeidsintensief, omdat de vloer eerst moet worden opengebroken. Ook moet men rekening houden met het type dekvloer, om de vloerverwarming goed te kunnen gebruiken. Waar we vaak zoeken naar een goed isolerende vloer, moet dit voor het effect van vloerverwarming juist niet zo zijn. Plavuizen zijn ideaal in het verspreiden van de warmte afkomstig van de vloerverwarming. Parket en tapijt daarentegen zijn ongeschikt als u vloerverwarming aan wil laten leggen. Toch is de energiebesparing de moeite waard om deze kosten voor vloerverwarming in een bestaand huis te investeren. Bovendien geniet u dan van het comfort van een aangenaam warme vloer op elk moment van de dag.


Elektrische of watergedragen vloerverwarming
Overweegt u elektrische vloerverwarming te leggen? Dan is het goed om te weten dat deze niet bijdraagt aan de duurzaamheid van de woning. Het elektriciteitsverbruik neemt dan zodanig toe, dat de stookkosten hiermee niet zullen dalen. Dus als u vloerverwarming wilt laten leggen om energie te besparen, moet u zich richten op watergedragen vloerverwarming. De aannemers van PCS Totaal Services kunnen bij een bestaande woning de waterleidingen voor vloerverwarming infrezen in de vloer. Daarna zal de dekvloer opnieuw gelegd moeten worden. Omdat het type vloer vaak wordt aangepast op de geschiktheid voor vloerverwarming, geeft dit de mogelijkheid om de aanleg van vloerverwarming te combineren met een vloerrenovatie. Door vloerverwarming en tegels te laten leggen, profiteert u van deze combinatie van diensten. Informeer daarom gerust naar de kosten voor vloerverwarming leggen wanneer de huidige vloer verouderd of beschadigd is, en toe is aan vernieuwing.
Duurzame energie: een warmtepomp installeren
Een ander onmisbaar onderdeel van het verduurzamen van een woning, is het duurzaam opwekken van energie. Dit betekent dat we geen, of zo min mogelijk, aardgas willen gebruiken om het huis te verwarmen. In plaats daarvan werkt de warmtepomp op elektriciteit om warmte uit de lucht en bodem te onttrekken en in huis te gebruiken. Door te kiezen voor een warmtepomp aansluiten, kan uw huis gedeeltelijk of volledig aardgasvrij worden voorzien van warmte. Een warmtepomp kan gebruikt worden als verwarmingsbron, maar ook voor de aanvoer van warm water.
In principe kan een warmtepomp voorzien in de aanmaak van warmte voor het hele huis, maar hij is ook te combineren met een CV-ketel. Dan spreken we van een hybride warmtepomp. De warmtepomp wordt dan gebruikt om de radiatoren in huis te verwarmen, terwijl de CV-ketel nog zorgt voor warm water om mee te douchen en wassen. Een hybride warmtepomp installatie wordt vaak gekozen bij een huis dat weinig geïsoleerd is, omdat deze niet genoeg verwarmd kan worden zonder CV-installatie. Raadpleeg de experts van PCS Totaal Services uit Amsterdam om uit te vinden welk type warmtepomp geschikt is voor uw woning. Wanneer u ervoor kiest een warmtepomp te laten installeren door ons, doen wij altijd vooronderzoek in uw woning. Zo bekijken we de isolatie van uw woning, maar ook de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen zodat deze zo min mogelijk overlast geeft.


Warmtepomp en convector lage temperatuur
Wanneer we een warmtepomp installeren in een bestaande woning, worden er meerdere veranderingen doorgevoerd. De warmtepomp heeft zowel een buiten- als binnenunit en moet worden aangesloten op de radiatoren en eventueel de cv-ketel. Soms moeten ook de radiatoren vervangen worden, bijvoorbeeld door lage temperatuur convectoren. Deze zijn beter afgestemd op het verdelen van de warmte afkomstig uit een warmtepomp, die een lagere temperatuur hanteert dan een cv-ketel.
Vanuit de overheid wordt de druk opgevoerd om woningen in de nabije toekomst aardgasvrij te maken. Hoewel er nog geen concrete wetgeving is, zit het eraan te komen dat een warmtepomp in de toekomst verplicht wordt. Wie nu al investeert in het installeren van een warmtepomp, profiteert van de huidige subsidieregelingen. Hiermee kan een aanzienlijk deel van de investering teruggevraagd worden bij de Rijksoverheid. Wel is het dan van belang dat de warmtepomp is geïnstalleerd door een erkende specialist, zoals PCS Totaal Services voor de regio Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Nieuwegein.
Groene energie opwekken
Een vaak gehoord argument tegen het installeren van een hybride warmtepomp is dat het apparaat alsnog op elektriciteit werkt. Dit klopt, maar het is belangrijk om op te merken dat een warmtepomp aanzienlijk minder energie verbruikt dan dat het opwekt. Gemiddeld genomen verbruikt een warmtepomp 1 kilowattuur aan energie om hier vervolgens 5 kilowattuur aan warmte mee op te wekken. En door ook zonnepanelen te laten plaatsen kan ook de elektriciteit voor de warmtepomp duurzaam worden opgewekt! Wie kiest voor zonnepanelen leggen en een warmtepomp installatie, komt dan ook het dichtst bij energieneutraal wonen.

PCS Totaal Services doet meer dan verduurzamen
PCS Totaal Services gaat graag slim te werk. Bij het uitvoeren van bijvoorbeeld een keukenrenovatie of het plaatsen van een nieuwe badkamer, denken we graag mee over energiebesparende maatregelen. Door deze tijdens de verbouwing te integreren, voorkomt u dat we korte tijd later opnieuw in uw woning aan de slag moeten om het te verduurzamen. Dit maakt PCS Totaal de ideale partner voor alle soorten verbouwingen (waaronder badkamerrenovaties, traprenovaties en gevelherstel) en het verduurzamen van uw woning. Omdat we deskundigheid op alle vlakken in huis hebben en op de hoogte zijn van de meest actuele regelgeving, kunnen we onze klanten optimaal adviseren over duurzaamheidsmaatregelen. We kijken hierbij altijd naar de huidige staat van uw woning, uw woonwensen en uw budget, zodat we een maatwerkadvies kunnen overhandigen. Wilt u ook meer weten over de opties voor verduurzaming van uw huis? Vul dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@pcstotaal.nl of bel ons op 020-693 0699.