Gootsteen Verstopt? 5 Handige tips bij een verstopte Gootsteen

Home > Gootsteen Verstopt? 5 Handige tips bij een verstopte Gootsteen
Gootsteen Verstopt? 5 Handige tips bij een verstopte Gootsteen

01-07-2020

Het kan voorkomen dat je gootsteen verstopt raakt. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk verholpen hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om zelf de verstopping op te lossen. Is jouw gootsteen verstopt? Hieronder vindt je vijf tips om op een milieuvriendelijke manier jouw gootsteen te ontstoppen.

Directe Hulp Bij Verstopte Afvoer
 

 

Gootsteen Verstopt

1. Gootsteenontstopper

De gootsteen is verstopt en het water loopt niet weg. Het eerste wat je kunt proberen als je gootsteen verstopt is, is de ontstopper of plopper erbij te pakken. Met een plopper kun je namelijk niet alleen een verstopte wc verhelpen, maar ook een verstopte gootsteen kan worden verholpen met behulp van de rubberen ontstopper. Een gootsteen ontstoppen met een plopper doe je zo:

●     Laat de gootsteen vol lopen met water;

●     Is er een overloop of tweede afvoerkanaal verbonden aan de gootsteen die verstopt is? Dan moet je deze afdekken met een doekje en deze dicht houden wanneer je probeert de gootsteen te ontstoppen;

●     Plaats de gootsteen ontstopper of plopper over de afvoer onder water en duw deze een paar keer stevig aan;

●     Trek de ontstopper los van de afvoer en herhaal dit net zo lang tot de afvoer ontstopt is.
 

Gootsteen Ontstopper

2. Milieuvriendelijk je gootsteen ontstoppen

Lukt het niet de verstopte gootsteen te ontstoppen met de plopper? Dan kan het wellicht helpen om het vuil in de afvoer los te maken. Dit kan met kant en klare gootsteenontstopper, zoals caustic soda oplossingen, maar dit is niet altijd milieuvriendelijk. Er zijn gelukkig ook meerdere opties om je gootsteen te ontstoppen zonder dat dit schadelijk is voor het milieu. Als je gootsteen verstopt is kun je kijken of kokend water door de afvoer gieten dit oplost. Hierna kun je eventueel weer met de plopper aan de slag gaan, mocht de afvoer nog steeds verstopt zijn.
 

Milieuvriendelijk gootsteenontstopper

3. Gootsteen verstopt? Soda, azijn en heet water

Is alleen kokend water niet genoeg om de verstopping te verhelpen? Een verstopte afvoer is vaak het gevolg van vastzittende vuilresten en vet. Hierbij kan soda uitkomst bieden. Een plopper kopen is hierdoor niet altijd nodig bij een verstopte gootsteen. Zo ontstop je een gootsteen met soda, heet water en eventueel azijn:

●     Meng schoonmaak soda of zuiveringszout met water in een glas en giet dit in de afvoer van de verstopte gootsteen;

●     Je kunt eventueel na het spoelen van de afvoer met reinigingszout en water nog een half glas azijn in de afvoer gieten voor een sterker effect;

●     Spoel hierna minimaal een liter heet of kokend water door de afvoer.

●     Wacht minstens een half uur na de bovengenoemde stappen op resultaat.
 

Gootsteen verstopt? Soda, azijn en heet water
 

4. Zwanenhals schoonmaken

Als de bovengenoemde tips de verstopping niet verhelpen, kan een verstopping in de sifon of zwanenhals de oorzaak zijn. De sifon is de leiding onder de afvoer, waarin grotere verstoppingen kunnen ontstaan. De sifon maak je schoon door hem los te schroeven van de afvoer en eventueel etensresten en vuil te verwijderen. Let hierbij wel op dat je een emmer onder de afvoer plaatst voordat je de zwanenhals los schroeft om het water op te vangen. Schroef de sifon terug en kijk of de gooststeen verstopping nu verholpen is.
 

Zwanenhals Schoonmaken
 

5. Afvoer verstopt? Trekveer gebruiken

Is na het uitvoeren van de bovenstaande methodes de gootsteen nog steeds verstopt? Dan kun je als laatste nog proberen de ontstopping te verhelpen met een trekveer of ontstoppingsveer. Een trekveer is een opgedraaid metalen draad, waarmee je vuil uit de leiding kunt trekken. Heb je geen ervaring met het gebruik van een trekveer? Dan kan het verstandig zijn dit over te laten aan een professional, omdat je de leiding kunt beschadigen met verkeerd gebruik van de trekveer.
 

Trekveer
 

Gootsteen verstopt en niets helpt

Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopte gootsteen. Vaak is de gootsteen verstopt door vet, maar ook zeepresten kunnen de boosdoener zijn. Met de bovengenoemde manieren zijn de meeste verstoppingen van de wastafel afvoer gemakkelijk te verhelpen, maar als dit niet heeft geholpen kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week contact met ons opnemen en dan sturen wij een monteur om de verstopping op te lossen. Loopt de gootsteen niet door maar is het ook niet verstopt? Ook dan kunnen het probleem in de leiding opsporen en verhelpen. Neem direct contact met ons op als je gootsteen verstopt is, ook voor spoedgevallen!
 

Directe Hulp Bij Verstopte Afvoer
 

SPOEDSERVICE 24/7
LOODGIETER AMSTERDAM

DIRECT CONTACT OPNEMEN

Afspraak maken met PCStotaal services

WIJ staan voor u klaar

24/7 BEREIKBAAR

Spoedsituatie? Maak gebruik van onze spoedservice

EXPERTS

Voor elke klus hebben we de juiste experts in huis

ADVIES OP MAAT

Betrouwbaar advies van onze ervaren vakmensen

HOGE KWALITEIT

Hoge kwaliteit, hoge service en altijd 1 vast contactpersoon